28 Haziran 2012 Perşembe

ULAKBİM ve MEB Pardus Camiasını ve Halkı Kandırıyor!

26 Haziran günü Özgürlük İçin forumlarına düşen bir haber, büyük bir tartışma başlatmıştı. AoKiji rumuzlu kullanıcının söylediğine göre, Fatih Projesi kapsamında okullara kurulmaya başlanan akıllı tahtalarda ULAKBİM tarafından yapılan daha önce yapılan açıklamaların tersine Pardus yerine neredeyse sadece adı Pardus olarak değiştirilen başka bir Linux dağıtımı vardı.

ULAKBİM, Pardus'un bu cihazlarla olan uyumluluğunun test edildiğini ve cihazların zaten Pardus yüklü geldiğini iddia ediyordu.

Anlaşılan önceden de tahmin ettiğimiz gibi anlatılan şeylerin altı oldukça boşmuş.

Bugün Necdet Yücel gidip iddiayı yerinde kanıtlamış. Daha doğrusu hem kanıtlamış hem de daha netleştirmiş. Etkileşimli tahtalarda Pardus yerine Debian var.

Daha Necdet Yücel fotoğrafları kamuoyuyla paylaşmadan Fatih Arslan bir durum değerlendirmesi yapmış. Yazının ulaştığı sonucu güzel özetleyen son paragrafını paylaşıyoruz:

Pardus markası 2-3 ay içinde çok farklı bir anlamda kullanılacak. Yıllarca oluşturulmuş ve kamunun bildiği bir markayı doğrudan kullanmak Tübitak'ın da işine yarayacaktır. Ayrıca Kamu bilindik bir isimle iş yapacağı için içi rahat olacaktır. Fakat Erkan Tekman ve ekibinin yıllarca oluşturduğu teknolojiden hiç bir iz,eser bulunmayacaktır. Yani dışarıdaki yüzlerce Debian forkundan biri olacaktır. Adı Pardus olacak, ama bizim bildiğimiz Pardus'tan çok farklı bir ürün ortaya çıkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder