20 Haziran 2012 Çarşamba

Pardus Projesi Nereye?

Bildiğiniz gibi Pardus kötü bir dönemden geçiyor. Belki de hiç geçemeyecek. Başka bir deyişle, projeye hiçbir zaman tam anlamıyla sahip çıkmayan hükümetin artık "bu proje de başımıza dert oldu" noktasından "bu projeyi bir de Fatih Projesinde kullanıyormuş gibi yapalım, hem Fatih Projesi de zengin görünür" demeye getirdiğini görüyoruz. Daha önce konuyu Melih Bayram Dede'nin yaptığı bir haberden hareketle ele almıştık.

ULAKBİM Müdür Vekili Ahmet Kaplan, Pardus Proje Yöneticisi Abdullah Erol ve TÜBİTAK İletişim Müdürü Gökhan Kulaş'ın katılımıyla dün yapılan basın toplantısında birçok şeyden bahsedildi. Aşağıdaki listeyi armuting.blogspot.com adresinden aldık. Listenin üstünden teker teker geçmek lazım. Maddelere yapılan yorumlar bize ait.

  1. Dr. Kaplan Pardus'un sadece kamu kurumlarının kullanımına sunulan bir işletim sistemi olmaktan çıkıp, halk tarafından da tercih edilen bir sistem olmasını dolayısıyla da gerçek anlamda "milli işletim sistemi" haline gelmesini hedeflediklerini belirtmiş.
    • Yerinde bir istek. Bunun paydaşlar tarafından alınan bir karar olup olmadığı açık değil, yine de Pardus'un hedefinin öncelikle kamu (devlet daireleri ve eğitim kurumları) sonrasından da ev kullanıcıları olması gerektiği birçok kişi tarafından dile getirilmişti. Ama bunun için gerekli olan bazı şeyler var: örneğin belli bir geliştirici toplamı, kullanıcı topluluğu, projenin amacının daha da iyi belirlenmesi, bu amacın gerçekleşmesi için devletin bağımsız inisiyatiflerin ötesine geçen etkili politikalar uygulaması vs.
  2. Pardus Danışma Kurulu'nun ilk toplantısı en kısa zamanda yapılacak. 
    • Niye hala yapılmadı?
  3. Pardus'un güncellenmesi ve yeni sürümünün 1-2 ay içinde sunulması çalışmaları hızla devam ediyor. 
    • Hangi geliştiricilerle? Yapılan çalışmalar niye açık değil?
  4. Bu yıl içerisinde yeni kurumsal sürüm çıkacak.
    • 3. maddedeki sorularımız yine geçerli. Yoksa belirsiz bir tarih mi kastediliyor?
  5. Sunucu ve Mobil sürümler çıkacak.
    • Yine 3. madde.
  6. FATİH'in 620 bin akıllı tahtasında Pardus kullanılacak.
    • Akıllı tahtalara yüklü olması kullanılacak anlamına gelmiyor. Burada bir karmaşa var. Bazı  sitelerde projenin ilerleyen safhalarında alımı yapılacak akıllı tahtalarda sadece Pardus yüklü olacak diye yorumlayanlar var. Ama http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/06/19/pardus-yeni-yol-haritasini-belirledi adresindeki "Geçen ay yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bakanlarımızın yaptıkları çalışmalar ve belirdikleri karara göre, bundan sonraki kullanılacak 620 bin akıllı tahtada Pardus'un kullanılması kararına varıldı." cümlesi böyle yorumlanabilir mi?
  7. Yeni sürümün devreye girmesi ile birlikte tanıtımlara da ağırlık verilecek. Pardus Tema yarışması yapılacak.
    • Akla gelen en yaratıcı fikir tema yarışması mı gerçekten? Sanki çiçeği burnunda bir projeymiş gibi davranılıyor.
  8. Özel sektörle işbirlikleri yapılacak.
    • Herhalde 1512 girişimcilik desteğinden bahsediliyor.
  9. Sertifikasyon programları oluşturulacak.
    • Hangi çalışanlarla? Yoksa bu da mı özel sektöre havale edilecek?
  10. Kamu ve özel sektör ile halkın rahat kullanımı hedeflenecek, KOBİ'lerin ihtiyaçları için Pardus tabanlı ticari yazılımları artırmak istiyoruz.
    • Bu, dünden bugüne olabilecek bir şey değil ki?
  11. Bilişim sektörüne yeni çalışma alanı açılmış olacak.
    • Aynı lafları döne dolaşa tekrarlamaktan bıkmadık mı?
  12. Yerelleştirme için üniversitelerden ve firmalardan destek alınacak.
  13. Mobil sürüm çalışmalarının tümü TÜBİTAK bünyesinde gerçekleşmiyor, bir eko-sistem oluşturulmuş, firmalarla ortaklık yapılarak geliştiriliyor. Elbette bu hemen yakın zamanda yani bir kaç ayda gerçekleşmez.
  14. Linux mobilleşmede geç kaldı. Pardus da bir Linux tabanlı işletim sistemi olarak mobilleşmede geç kaldı.
    • Android Inc. adlı Linux'u mobil işlemciler üzerinde çalışacak hale getirmek üzerine çalışan şirketi Google satın alalı 6 sene olmuş. Şimdiyse koca bir sektörden bahsedebiliyoruz.
  15. 1512 Girşimcilik Desteği’ne çok önem veriyoruz. Pardus tabanlı yazılımlar üretilmesi için her tür desteği vereceğiz.
    • Devletin genel olarak ne kadar ciddi olduğunu görmeden ilgi az kalacaktır.
  16. Bakanlıklardan, SGK'dan, DDY'den Pardus kullanmak için talep geldi.
    • ASAL da kullanıyor. Talepten kastettikleri daha çok "bizi yarı yolda bırakamazsınız" gibi bir çıkış olmasın?
  17. Pardus'un sanal makinelerde açılma süresi 0.8sn yani 1 saniyeden bile az. (Muhtemelen bir yanlış anlaşılma var)
    • Evet, bu noktada gazetecilerin, veya daha vahimi proje yöneticilerinin çok büyük bir hatası var.
Yukarıdaki listede olmayan ama başka haberlerden öğrendiğimiz diğer şeyler içindeki belki de en önemli nokta, TÜBİTAK'ın güçlü bir geliştirici kadrosu istihdam etmektense, işleri taşeronlar aracılığıyla yapacağını söylemesi. Bu konudaki gelişmeleri öğrendikçe takip edeceğiz.


Bahsedilen konuların neredeyse hepsinin vaat düzeyinde kalması bir yana, yaptıkları bazı şeyleri de olduğundan büyük gösterme çabası içinde oldukları gözlemleniyor. Örneğin bu yıl içinde yeni sürümü çıkarma vaadi havada süzülürken, yürütme kurulunun 3 aydır niye hala toplanmadığı da bir soru işareti. Bununla birlikte "Fatih Projesinde kullanılacak" iddiası ise havada kalmaya mahkum.

Bitirmeden basın toplantısını duyuran haberlerin ortak başlığı "Pardus'u artık herkes kullanabilecek" hakkında da konuşalım. Büyük olasılıkla TÜBİTAK'ın basına dağıttığı basın bildirisinin başlığı buydu. Eğer gerçekten böyleyse, bugüne kadar sanki böyle olmadığı, sanki daha önceden "marjinal" kişilerin kullanımı için geliştirdiği iddia ediliyor veya düşünülüyor demektir, ki bu büyük bir gaf olurdu.

Tabii tüm bu sorulara, bu kadar büyük iddialarda bulunan bir proje yönetiminin nasıl olur da projenin ana sayfasına bu basın açıklamasını 20 Haziran 2012 itibariyle koymadıkları sorusunu eklemek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder