22 Haziran 2012 Cuma

"'Hacker' nedir, ne değildir?" Konferansı

Hacktivizm'in siyasal alana olan müdahelesi konusunda çekincelerimiz olsa da izlemeye, söz almaya değer bir toplantı.

Bu arada şimdi dikkat ederseniz, afişte Apple'ın ilk ürünlerinden birisinin imgesi kullanılmış. Bu biraz ironik olmuş diyip geçelim.



Duyuru Metni:

Günlük haberlerin bir parçası, güncel sosyal / siyasal gündemlerin ayrılmazları haline gelen yeni kavramlar var artık: hack, hacker, hacktivizm..


Kimdir hacker? Kime hacker denir? Neye inanırlar? Motivasyonları nelerdir? Her sisteme girer, her sırrı afişe eder ya da zarar mı verirler? Sınırları yok mudur? İnandıkları etik değerler nelerdir? Hacktivizm siyasal aktivizmin bir parçası olarak nasıl değerlendirilebilir? Hacker olmak suç mudur?


Tüketici, yüzeysel ve niteliksiz teknoloji pratiğine karşı hack kültürü neler önermekte ve yapmaktadır? Bu kültür, bilgi ve becerilerin paylaşılması, böylece yaygınlaşması ve özgürleşmesi için nasıl bir rol oynar?


Alternatif Bilişim Derneği, bu güncel soruları tartışmak üzere konunun uzmanlarını ve taraflarını biraraya getiriyor.

23 Haziran cumartesi günü Beşiktaş EMO’da düzenlenecek olan HackCon I’de buluşalım.

Toplantı herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. Kayıt için kayit [at] alternatifbilisim.org

Tarih: 23 Haziran 2012

Saat: 13.00 – 18.30

Yer: Elektrik Mühendisleri Odası, Beşiktaş

Daha fazla bilgi için: http://www.alternatifbilisim.org/wiki/Ana_sayfa#HackCon_I:_.27Hacker.27_nedir.2C_ne_de.C4.9Fildir.3F

20 Haziran 2012 Çarşamba

Pardus Projesi Nereye?

Bildiğiniz gibi Pardus kötü bir dönemden geçiyor. Belki de hiç geçemeyecek. Başka bir deyişle, projeye hiçbir zaman tam anlamıyla sahip çıkmayan hükümetin artık "bu proje de başımıza dert oldu" noktasından "bu projeyi bir de Fatih Projesinde kullanıyormuş gibi yapalım, hem Fatih Projesi de zengin görünür" demeye getirdiğini görüyoruz. Daha önce konuyu Melih Bayram Dede'nin yaptığı bir haberden hareketle ele almıştık.

ULAKBİM Müdür Vekili Ahmet Kaplan, Pardus Proje Yöneticisi Abdullah Erol ve TÜBİTAK İletişim Müdürü Gökhan Kulaş'ın katılımıyla dün yapılan basın toplantısında birçok şeyden bahsedildi. Aşağıdaki listeyi armuting.blogspot.com adresinden aldık. Listenin üstünden teker teker geçmek lazım. Maddelere yapılan yorumlar bize ait.

  1. Dr. Kaplan Pardus'un sadece kamu kurumlarının kullanımına sunulan bir işletim sistemi olmaktan çıkıp, halk tarafından da tercih edilen bir sistem olmasını dolayısıyla da gerçek anlamda "milli işletim sistemi" haline gelmesini hedeflediklerini belirtmiş.
    • Yerinde bir istek. Bunun paydaşlar tarafından alınan bir karar olup olmadığı açık değil, yine de Pardus'un hedefinin öncelikle kamu (devlet daireleri ve eğitim kurumları) sonrasından da ev kullanıcıları olması gerektiği birçok kişi tarafından dile getirilmişti. Ama bunun için gerekli olan bazı şeyler var: örneğin belli bir geliştirici toplamı, kullanıcı topluluğu, projenin amacının daha da iyi belirlenmesi, bu amacın gerçekleşmesi için devletin bağımsız inisiyatiflerin ötesine geçen etkili politikalar uygulaması vs.
  2. Pardus Danışma Kurulu'nun ilk toplantısı en kısa zamanda yapılacak. 
    • Niye hala yapılmadı?
  3. Pardus'un güncellenmesi ve yeni sürümünün 1-2 ay içinde sunulması çalışmaları hızla devam ediyor. 
    • Hangi geliştiricilerle? Yapılan çalışmalar niye açık değil?
  4. Bu yıl içerisinde yeni kurumsal sürüm çıkacak.
    • 3. maddedeki sorularımız yine geçerli. Yoksa belirsiz bir tarih mi kastediliyor?
  5. Sunucu ve Mobil sürümler çıkacak.
    • Yine 3. madde.
  6. FATİH'in 620 bin akıllı tahtasında Pardus kullanılacak.
    • Akıllı tahtalara yüklü olması kullanılacak anlamına gelmiyor. Burada bir karmaşa var. Bazı  sitelerde projenin ilerleyen safhalarında alımı yapılacak akıllı tahtalarda sadece Pardus yüklü olacak diye yorumlayanlar var. Ama http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/06/19/pardus-yeni-yol-haritasini-belirledi adresindeki "Geçen ay yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bakanlarımızın yaptıkları çalışmalar ve belirdikleri karara göre, bundan sonraki kullanılacak 620 bin akıllı tahtada Pardus'un kullanılması kararına varıldı." cümlesi böyle yorumlanabilir mi?
  7. Yeni sürümün devreye girmesi ile birlikte tanıtımlara da ağırlık verilecek. Pardus Tema yarışması yapılacak.
    • Akla gelen en yaratıcı fikir tema yarışması mı gerçekten? Sanki çiçeği burnunda bir projeymiş gibi davranılıyor.
  8. Özel sektörle işbirlikleri yapılacak.
    • Herhalde 1512 girişimcilik desteğinden bahsediliyor.
  9. Sertifikasyon programları oluşturulacak.
    • Hangi çalışanlarla? Yoksa bu da mı özel sektöre havale edilecek?
  10. Kamu ve özel sektör ile halkın rahat kullanımı hedeflenecek, KOBİ'lerin ihtiyaçları için Pardus tabanlı ticari yazılımları artırmak istiyoruz.
    • Bu, dünden bugüne olabilecek bir şey değil ki?
  11. Bilişim sektörüne yeni çalışma alanı açılmış olacak.
    • Aynı lafları döne dolaşa tekrarlamaktan bıkmadık mı?
  12. Yerelleştirme için üniversitelerden ve firmalardan destek alınacak.
  13. Mobil sürüm çalışmalarının tümü TÜBİTAK bünyesinde gerçekleşmiyor, bir eko-sistem oluşturulmuş, firmalarla ortaklık yapılarak geliştiriliyor. Elbette bu hemen yakın zamanda yani bir kaç ayda gerçekleşmez.
  14. Linux mobilleşmede geç kaldı. Pardus da bir Linux tabanlı işletim sistemi olarak mobilleşmede geç kaldı.
    • Android Inc. adlı Linux'u mobil işlemciler üzerinde çalışacak hale getirmek üzerine çalışan şirketi Google satın alalı 6 sene olmuş. Şimdiyse koca bir sektörden bahsedebiliyoruz.
  15. 1512 Girşimcilik Desteği’ne çok önem veriyoruz. Pardus tabanlı yazılımlar üretilmesi için her tür desteği vereceğiz.
    • Devletin genel olarak ne kadar ciddi olduğunu görmeden ilgi az kalacaktır.
  16. Bakanlıklardan, SGK'dan, DDY'den Pardus kullanmak için talep geldi.
    • ASAL da kullanıyor. Talepten kastettikleri daha çok "bizi yarı yolda bırakamazsınız" gibi bir çıkış olmasın?
  17. Pardus'un sanal makinelerde açılma süresi 0.8sn yani 1 saniyeden bile az. (Muhtemelen bir yanlış anlaşılma var)
    • Evet, bu noktada gazetecilerin, veya daha vahimi proje yöneticilerinin çok büyük bir hatası var.
Yukarıdaki listede olmayan ama başka haberlerden öğrendiğimiz diğer şeyler içindeki belki de en önemli nokta, TÜBİTAK'ın güçlü bir geliştirici kadrosu istihdam etmektense, işleri taşeronlar aracılığıyla yapacağını söylemesi. Bu konudaki gelişmeleri öğrendikçe takip edeceğiz.


Bahsedilen konuların neredeyse hepsinin vaat düzeyinde kalması bir yana, yaptıkları bazı şeyleri de olduğundan büyük gösterme çabası içinde oldukları gözlemleniyor. Örneğin bu yıl içinde yeni sürümü çıkarma vaadi havada süzülürken, yürütme kurulunun 3 aydır niye hala toplanmadığı da bir soru işareti. Bununla birlikte "Fatih Projesinde kullanılacak" iddiası ise havada kalmaya mahkum.

Bitirmeden basın toplantısını duyuran haberlerin ortak başlığı "Pardus'u artık herkes kullanabilecek" hakkında da konuşalım. Büyük olasılıkla TÜBİTAK'ın basına dağıttığı basın bildirisinin başlığı buydu. Eğer gerçekten böyleyse, bugüne kadar sanki böyle olmadığı, sanki daha önceden "marjinal" kişilerin kullanımı için geliştirdiği iddia ediliyor veya düşünülüyor demektir, ki bu büyük bir gaf olurdu.

Tabii tüm bu sorulara, bu kadar büyük iddialarda bulunan bir proje yönetiminin nasıl olur da projenin ana sayfasına bu basın açıklamasını 20 Haziran 2012 itibariyle koymadıkları sorusunu eklemek gerekir.

19 Haziran 2012 Salı

LKD Genel Kurulu Sonuçlandı


Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesinde yapılan genel kurulda seçilen Yönetim Kurulunun bileşimi şöyle: Volkan Evrin (Başkan), Samed Beyribey (Genel Sekreter), Adil Güneş Akbaş (Sayman), H. Coşkun Gündüz (üye) , Özlem Özgöbek (üye).

e-Çelebi Çözüm mü?

Sorun arama bilgilerimizin bir şirketin elinde olması ise, e-Çelebi çözüm olamaz. Zira bu durumda da e-Çelebi'yi yönetenlerin bu bilgiye sahip olması sorunu ortaya çıkacaktır.

Hükümetin 10 yıldır muhalefeti yaşadışı bir şekilde email okuyarak, ortam dinleyerek oluşturduğu dava dosyaları e-Çelebi'nin bakanın iddia ettiği bilgi güvenliğini sağlaması mümkün değil.

Bunu Yaman Akdeniz de dile getirmiş.

Bilişim Sektöründe Kadınlara Karşı Ayrımcılıkla ilgili bir site

Sitede, bilişimci kadınların dışlandığı birçok güncel örnek veriliyor. Takip edilesi.

http://programmersbeingdicks.tumblr.com/

ULAKBİM Pardus'un Geleceğini Bugün Açıklıyor

Bilindiği üzere Mart ayında yapılan "Pardus'un Geleceği" Çalıştayında bir yürütme kurulu oluşturulmuştu. Daha sonra bu ayın başında projenin ULAKBİM yürütmesine resmen geçtiğini duyduk.

İşte bu yürütme kurulu, daha doğrusu ULAKBİM Müdürü Ahmet Kaplan ve Pardus Proje Yöneticisi Abdullah Erol Pardus projesi hakkında yapılan geliştirme ve yürütme planlarını açıklayacak.

Genel olarak değinilecek konular şöyle:
  • Pardus Projesi’nin yol haritası, yaygınlaşma stratejileri (Sürümler, Politikalar)
  • Akıllı Tahta çalışmaları ve FATİH Projesi’ndeki konumlanma
  • Pardus Danışma Kurulu’nun faaliyet ve sorumlulukları
  • Ekosistemin oluşturulması ve işbirlikleri
  • Kamu ve özel sektör projeleri (Üniversite, Bakanlık, KOBİ)

http://www.technologic.com.tr/pardusun-yol-haritasi-yarin-aciklanacak/

18 Haziran 2012 Pazartesi

501 Developer Ne Demek?

Nisan 2012'de yayınlanan 501 Developer manifestosundan haberiniz var mıydı?

Hayatın bilgisayardan ibaret olmadığını düşünen bilişim emekçilerinin haberdar olması gereken manifesto.

Okan Üniversitesi'nde Düzenlenen Fatih Projesi Geleceğin Eğitimi Çalıştayının Sonuç Sunumları

Gonca Telli'nin blogunda yayınlanan haberden öğrendiğimiz bağlantıda sonuç raporlarını bulabilirsiniz.


Biz raporlara genel olarak baktığımızda, projenin amacının belirsiz olduğunun sıkça vurgulandığını, engelliler ve üstün yetenekli öğrencilerin düşünülmediğinin dile getirildiğini, Eğitim Bilişim Ağı'ndaki içeriğin özel sektör tarafından da sağlanabileceğinin önerildiğini görüyoruz. İlk iki eleştiriyi yerinde bulsak da, üçüncü bakış açısı ve diğer benzer önerilerin (Hayat boyu öğrenme kurlarının ücretli olması gibi) eğitim alanını piyasalaştırmanın eğitimcilerimizin kafalarına ne yazık ki çokça yattığını gösterdiğini düşünüyoruz.


 Haberi aktarıyoruz:


11-12 Haziran 2012 tarihlerinde Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde gerçekleşen Fatih Projesi Geleceğin Eğitimi Çalıştayı büyük ilgi gördü 300’den fazla kişinin katıldığı çalıştayda 11 ayrı grupta strateji, yöntem, uygulama kılavuzu, zenginleştirme ve kalkınmaya katkı, altyapı, teknoloji seçimi sosyal medya, değerler, telif hak ve yönetimi ve EBA Market ana başlıkları halinde ele alınmıştır. Konuyla ilgili bütün paydaşların davet edildiği çalıştayımızda Moderatörlükleri  Okan Üniversitesi’nden Fatih Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Gonca Telli Yamamoto başkanlığında, Yrd. Doç.Dr. Fazlı Yıldırım, Yrd. Doç.Dr. İbrahim Gönen, Yrd. Doç.Dr. Mustafa Turhan, Yrd. Doç.Dr. Seha Aksü, Öğr. Gör. Arzu Alpagut, Öğr. Gör. Erkan İşçimen, Öğretim Gör. Murat Kaykusuz, Öğr. Gör. Serpil Saraçoğlu ve Öğr. Gör. Şebnem Alkın, İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç.Dr. Fatih Gürsul, Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Levent Karadağ ve Türkiye Bilişim Vakfı’ndan ve Yönsis AŞ’den Aydın Kolat gerçekleştirmişlerdir.
YEGİTEK ve MEB tarafından görevlendirilen il ve ilçeden gelen formatör, öğretmen, yönetici ve öğrencilerin yanı sıra yüksek öğretim camiasından Anadolu Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, , Maltepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi  Zirve Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden öğretim elemanları ve uzmanlar, özel sektör ve girişimcilik dünyasından da Microsoft, Vestel, Kliksoft, Teknosa, Nel Primesoft, Britannica, Doğuş Yayın Grubu, Sürat Yayın grubu, Advancity,  MM publishing, Express Publishing, İmza yayınları,  MORPA, VİTAMİN,  YAYFED, Bilgi Kurdu, Macenta Publishing, BT yazılım,  Evre Danışmanlık, RTB Eğitim Çözümleri, officefr Bilişim iletişim, İremis Danışmanlık, İdea E-öğrenme Çözümleri,  İETT, Beyazadam Kitabevi, Naksan Teknoloji, İnsol AŞ, online education, Elkotek iletişim, Elit Bilgisayar yazılım elektronik, Paydeg, Bilitek Ltd gibi  birçok önemli aktörün katıldığı çalıştay bu konuda Türkiye’de yapılan en büyük çalıştay olmuştur. Çok yoğun geçen iki günlük program çerçevesinde özellikle konunun toplumsal çerçevede ve eğitim camiasında daha fazla irdelenmesi gerektiği ve üniversite MEB koordinasyonunun bir zorunluluk olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç Bildirgesinin daha sonra Okan Üniversitesi’nin web sayfasında yayınlanacak ve Milli Eğitim Bakanlığımıza sunulacaktır.
Moderatör sunumları http://www.okan.edu.tr/haberim&sid=3145 linkinde pdf sunumlar olarak verilmiştir.