22 Nisan 2013 Pazartesi

Ubuntu ikonunun yeni hali gerici bir adım mı?



OMG Ubuntu'dan duyduğumuza göre Ubuntu Unity'nin yeni versiyonunda sol taraftaki çubukta bulunan Ubuntu logosunun etrafına bir spiral eklemek istemiş. İlk tasarımda saat yönünün tersine doğru dönen spiral, bir okurun "diğer yönün kültürel kabullere daha uygun olduğunu" belirten bir mail atması üzerine saat yönüne doğru dönmeye başlamış.

Simgeleri seçerken bilimsel olmayan koşutlara dayanmak kabul edilebilir bir şey değil.

Canonical'ın kafasıyla "rahatsız edici" bulunan simgeleri kaldırmak, kaldırılması lisansla engelleniyorsa dağıtıma eklememek gibi kararlar alınmaya başlanır. Örneğin (hani olmaz ya) Türkiye'yle bir işletim sistemi anlaşması yapmış olsalardı domuzcuk ikonlu bir programı çıkarmaları işten bile değil.

Bu olay bana VLC adlı video izleme yazılımının Noel zamanı "Noel Baba şapkalı yol çalışması işareti" göstermesi tartışmasını hatırlattı. Orada geliştiriciler inat edip, açık yazılım ortamlarında alışılageldiği üzere tarafsız kalmak yerine "istemiyorsanız kullanmayın kardeşim, biz böyle istiyoruz" diye kestirip atmış, böylece kimileri için gerici bir gönderme olan Noel baba şapkasına bakarak film izleme eziyetine yol açmıştı. Bu uygulama hala devam ediyor.

Ubuntu'nun gerici simgelere açılmasını görmek istemeyenler için endişe verici bir gelişme.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder