4 Temmuz 2012 Çarşamba

29 Haziran'daki Pardus Danışma Kurulu Toplantısından Sonra

Bildiğiniz gibi Mart 2012'de oluşturulması karar altına alınan ancak bileşimi ancak birkaç ay önce belirlenen Pardus Danışma Kurulu ancak 29 Haziran 2012'de toplanacağını duyurmuştu.

Bu toplantıdan sonra, hem toplantıdan ayrıntılar hem de genel bir bakış sunan birkaç yazı yazıldı. Bunları derlemek istedik.

Doruk Fişek'in yazısı
http://zzz.fisek.com.tr/seyir-defteri/pardus-dagitimi-bitti-yeni-bir-dagitim-basliyor/

Necdet Yücel'in yazısı
http://nyucel.blogspot.com/2012/07/pardus-dansma-kurulu-ilk-toplants.html

Sezai Yeniay'ın yazısı
http://sezaiyeniay.wordpress.com/2012/07/01/pardus-danisma-kurulunun-ardindan/

K. Deniz Öğüt'ün yazısı
http://marenostrum.blogsome.com/2012/07/04/p111/

Zeki Bildirici'nin yazısı
http://blog.bluzz.net/pardus-danisma-kurulu-ve-pardusun-sonu/

Erkan Tekman'ın yazısı
http://blog.erkantekman.org/2012/07/03/pardusun-makus-tarihi-2007-2011/

Yazıların tümünde Pardus hakkında daha önceden dile getirilmediği veya gözden kaçtığı için çokça bilinmeyen ayrıntılar var.

Toplantıdaki ayrıntılara bakılırsa, TÜBİTAK'ın Pardus'u bitirmiş olmamak, Fatih Projesine destek veriyormuş gibi gözükmek ve zaman kazanmak odaklı stratejisi devam ediyor. Bu uğurda Pardus Danışma Kurulu'na biçilen giysi, kapalı kapılar ardında aldıkları kararları onaylayan bir "hık deyici" olmak gibi görünüyor.

Bize göre, daha önceden yaptığımız değerlendirmelerle uyumlu bir şekilde, Fatih'in akıllı tahtalarına uyum sorununu çözemediği için Debian'ı kozmetik bir değişikle Pardus yapmak, "yeni Pardus"un şimdiden ölü doğduğunu, 7 yıllık deneyimin çöpe atılmasında bir sorun görülmediğini, ilerleyen günlerde ise projenin tümden özel sektöre devredilmesinin düşünüldüğünü, hatta ve hatta marka haklarının satılması gibi seçeneklerin bile düşünüldüğünü gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder